

Geveldoorvoer rookgasafvoer kanaal
Geveldoorvoer rookgasafvoer kanaal is nog gewoon toegestaan. Wel gaan er geluiden op dit te verbieden maar vooralsnog dus gewoon toegestaan.
Er zijn echter omstandigheden waarbij het niet is toegestaan. De belangrijkste eis is; voldoende verdunning ten aanzien van luchttoevoer voorzieningen zoals ventilatieroosters in beglazing of te openen ramen. Er dient voldoende verdunning te zijn. Tevens mag er geen overlast zijn ten aanzien van buren waarbij het burenrecht geldt.
Verdunning
Er moet worden voorkomen dat door het gebouw zelf of door een ander gebouw afgevoerde rookgas onverdund weer het gebouw wordt ingezogen. Om die reden stelt het Bouwbesluit eisen ter beperking van de concentraties verontreinigde lucht en verbrandingsgassen bij een instroomopening voor verse lucht. Dit betekent dat eventuele rookgassen en verontreinigde lucht zo verdund moeten zijn dat mochten zij weer naar binnen worden gezogen, er geen schadelijke effecten op de gezondheid kunnen ontstaan.
Er is geen standaard afstand of gegeven. Het is geheel van de situatie afhankelijk. Tevens van het ketelvermogen. Uw installateur dient de rekenmethode en eisen te kennen. Meer informatie kunt u nog vinden op de website van Ubbink. Een meer nauwkeurige berekening per situatie is te vinden op de website van de Werkgroep Gezondheid en Energiezuinigheid.
Burenrecht
Wat betreft de hinder kan er sprake zijn van overtreding van het Burenrecht. Overlast als gevolg van een afvoer of geveldoorvoer rookgas kanaal wordt geregeld door het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Artikel 5.37 van het NBW luidt: “De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun. Voor de bepaling of hinder terecht is kan men de verdunningsfactor bepalen. Wanneer aan de nieuwbouweis voor de verdunningsfactor wordt voldaan kan worden gesteld dat de klacht ongegrond is. In het geval niet wordt voldaan zou gezocht moeten worden naar een oplossing van de situatie. Overigens bepaalt het Burenrecht ook dat buren met elkaar moeten overleggen bij geschillen.
Gemeentelijke bepalingen.
Er zijn veel gemeenten die eigen eisen hebben gesteld. Niet overal maag zomaar door een voor of achtergevel sprake zijn van afvoeren ventilatielucht of rookgassen. Het is dus aan te raden navraag te doen bij gemeenten
Schade voorkomen.
Rookgassen condenseren tot een zuur condenswater. Rookgasafvoeren te dicht bij gevels of onder balkons kunnen schade geven aan deze constructies. Niet zelden is er aan balkon of galerijvloeren sprake van betonrot na het langer afvoeren van rookgassen hieronder.
Inmiddels hebben we geen heel strenge winters meer met vorst. Is er sprake van strenge vorst kunnen geveldoorvoeren bevriezen met schade tot gevolg. Erger is dichtvriezen en daarmee verstoppen van de rookgasfavoeren.