Renovatie van rookgaskanalen staat tegenwoordig eerder voor de deur dan verwacht. Dit betekende in het verleden vaak het verwijderen van de oude kanalen en nieuwe plaatsen. Dat is zeer ingrijpend en duur. Gelukkig worden er vandaag de dag renovatie oplossingen ontwikkeld door rookgaskanaal fabrikanten. Het renoveren van kanalen is al lang niet meer zo ingrijpend.

Renovatie rookgaskanalen oplossingen

Afhankelijk van het type kanaal worden flexibele voeringen getrokken of worden bij gemeenschappelijke kanalen prefab secties afgezakt. Het geheel openen van schachten en overlast behoort tot het verleden. Per woning is de renovatie binnen een dag gereed.
Renovatie oplossingen zijn er van non-ferro materialen en kunststof. Welke oplossing geschikt is is geheel afhankelijk van de situatie. Na renovatie is er weer sprake van een veilig rookgaskanaal en kan er ook weer sprake zijn van een goedkeuring. Het is wel zaak dat dit gebeurt door rookgaskanaal fabrikanten of door hen aangewezen installatiebedrijven. Zo is dat ook opgenomen in wettelijke normeringen.

Voorbeelden van renovatie oplossingen en meer informatie vindt u o.a. op de websites van

  • Cox Geelen
  • Breman
  • Burgerhout

 

Relining oplossingen voor rookgaskanalen.

Er worden op de markt vormen van relinen aangeboden waarbij een soort thermische voering tegen bestaande kanaal wanden wordt aangebracht. Deze techniek is afkomstig uit de riool renovatie. Hoe goed ook gepresenteerd er zijn wel degelijk nadelen met in de toekomst hogere kosten.

De oplossingen worden vaak verkocht met 25 jaar garantie. Het is echter niet de aanbieder van deze producten die de gestelde levensduur bepaald. Dat is weergegeven in NEN normen met een wettelijke werking. Voor bijvoorbeeld individuele kanalen 15 jaar. Deze “garantie” klinkt commercieel leuk maar u heeft er inhoudelijk niets aan.

Na 15 jaar dient mogelijk weer het kanaal worden gerenoveerd. Met inmiddels een renovatie oplossing tegen de originele kanaalwanden ontstaat dan een probleem. Traditionele oplossingen met het trekken van een apart voering kan dan vaak niet meer. Een alweer nieuwe reline toepassing maakt het kanaal wel heel nauw als het al kan. Dan blijft er nog maar één oplossing over. Het gehele kanaal verwijderen en een nieuwe plaatsten. De kosten spreken voor zich. Zou er sprake zijn van een gewone flexibele en goedkopere trekvoering dan wordt de oude er eenvoudig uitgetrokken en de nieuwe erin.

Bij relinen ontstaat het product op locatie. De voering betreft een waaier aan soorten materialen en verkrijgt haar eindresultaat gedurende het installatieproces. Het is de man op locatie welke voor een groot deel de kwaliteit van het eindproduct bepaald. Deze factoren geven bij gebreken later discussies in de zin van aansprakelijkheid. Neem zeker de voorwaarden door ! Van een CE goedkeuring op het eindresultaat kan natuurlijk nooit geen sprake zijn met te veel factoren van invloed tijdens de installatie. Het originele kanaal wordt aansluitend gewijzigd. Het is de leverancier of fabrikant van het originele kanaal welke weer een goedkeuring op het kanaal kan afgeven voor een veilige toekomst

Wegens meer risico’s, geen gasdichte garantie en in de toekomst zeker hogere kosten moet u goed overwegen.

Lees hier meer over rookgaskanaal renovatie bij onze inspectie partner Lekrecherche