Rookgaskanalen

Rookgaskanalen voeren de rookgassen van CV ketels af. De kanalen zijn de laatste jaren gemaakt van non-ferro materialen zoals aluminium en roestvaststaal. De rookgassen in de afvoerkanalen condenseren in de kanalen. Het is dit condenswater met een lage PH-waarde wat de materialen aantast tot uiteindelijk corrosie en daarmee lekkage. Ooit is de technische levensduur door fabrikanten gesteld op circa 20 jaar voor individuele kanalen en 30 jaar voor gezamenlijke kanalen. In de praktijk en met CV ketel innovaties wordt deze leeftijd eigenlijk niet meer verantwoord gehaald. CV-ketels van de laatste 10 jaar zijn wezenlijk anders dan de ketels van 10 jaar en ouder. Dit heeft verder totaal niets te maken met de benamingen HR of VR ketel. De HR ketel is er inmiddels al weer 30 jaar.

Slijtage en lekkage.

Slijtage van rookgaskanalen geeft een gezondheidsrisico bij gebreken. Maar het kan ook zeker zorgen voor materiële lekkage schade. Het is om deze reden dat er sprake is van strengere Europese en daarmee ook Nederlandse normen en eisen. Een belangrijke wijziging in wetgeving is dat er wordt gesteld dat de levensduur van rookgaskanalen nog maar een ketelleven is. Dit gesteld op circa 15 jaar.  In principe betekend dit voor individuele kanalen renoveren of vernieuwen. Voor gezamenlijke kanalen zoals bijvoorbeeld een CLV kanaal zijn er opties voor een langere gebruiksduur. Om voor dit hergebruik in aanmerking te komen is een veelal eerst een inspectie noodzakelijk. Het is dus niet zo dat alle soorten rookgasafvoer kanalen maar een ketelleven gebruikt kunnen worden.

Functioneren en storingen.

Jammer genoeg worden rookgaskanalen en CV ketels als losse onderdelen beschouwd. Dit is per definitie foutief. Zeker bij gezamenlijke kanalen is er sprake van een samenwerkend geheel tussen het rookgaskanaal en de aangesloten CV ketels. CV ketels zijn de laatste jaren doorontwikkeld en verschillen wezenlijk van VR ketels en de oudere HR ketels. Hr-ketels van 15 jaar geleden zijn niet te vergelijken met Hr-ketels van vandaag de dag. Het grote verschil ten aanzien van het rookgaskanaal en functioneren hiervan zijn de rookgas temperaturen. Nieuwe Hr-ketels hebben vele malen minder warme rookgassen dan ouder HR en VR ketels. Door het wijzigen van de thermische trek in de kanalen als afvoer kunnen ketelstoringen en woning risico’s ontstaan en zeker bij gezamenlijke kanalen.

Soorten rookgaskanalen.

Er is een onderscheid in individuele rookgaskanalen en gezamenlijke kanalen. Bij individuele kanalen hebben alle woningen een eigen rookgasafvoer kanaal. Zeker bij hoogbouw (appartementen) is er ook bij individuele rookgasafvoeren een gezamenlijk belang ten aanzien van de materiaalstaat.

Gezamenlijk rookgasafvoer kanalen :

Bij gezamenlijke kanalen is er sprake van één systeem rookgaskanaal met meerdere aansluitingen. Zeker deze kanalen verdienen de aandacht. Het spreekt ook voor zich dat het wijzigen van onderdelen zoals het rookgaskanaal zelf of de aangesloten CV ketels invloed heeft op het geheel. Gezamenlijke kanalen worden toegepast bij hoogbouw. Wegens de hoogte en het aantal kanalen kunnen geen individuele kanalen worden toegepast.

Bij gezamelijke kanalen spreekt met al snel over CLV kanalen. Er is geen sprake van 1 soort gezamelijk kanaal. Gezamenlijke rookgasafvoeren zijn er in vele uitvoeringen en soorten. Ook is er dan weer onderscheid in uitpandige en inpandige uitvoeringen. Ook combinaties hiervan bestaan. Voor ieder soort gezamenlijk kanaal gelden weer andere voorschriften en gebruiksperiode. Veel voorkomende kanalen zijn o.a.

  • Onderdruk concentrische CLV kanalen
  • Overdruk concentrische CLV kanalen
  • Parralel CLV kanalen
  • Half CLV kanalen
  • MVS systemen
  • Ventilatie koppeling systemen (meerdere uitvoeringen)

Met name bij de gezamenlijke kanalen en de vele verschillende uitvoeringen kan er niet gesproken worden over een eenduidige toekomst. Eerst zal helder moeten worden welke soort kanalen aanwezig zijn. Dit natuurlijk met de materiaalstaat. Bij een inspectie worden deze zaken inzichtelijk. Aansluitend kan bepaald worden of de kanalen kunnen worden hergebruikt of dat er renovatie nodig is. Tevens kan worden bepaald op welke termijn en welke doorontwikkelde renovatie oplossingen mogelijk zijn. Hierdoor is een inspectie niet alleen van belang voor het bepalen van de huidige staat maar ook voor het opstellen van toekomstplannen.