Strengere regels rookgasafvoeren

Vaak horen wij dat er strengere regels gelden ten aanzien van rookgasafvoeren. Er zijn geen strengere regels voor rookgasafvoeren sinds 2023. Heldere regels en normen zijn er al jaren en zo ook schriftelijk vastgelegd sinds 2017. Helaas bij veel marktpartijen en pandeigenaren onbekend. Van een pand eigenaar is dit begrijpelijk. Van de installatiebranche wat minder.

Regels en normen rookgasafvoeren

Lang zijn regels en voorschriften niet nageleefd door de installatiebranche. Dit door onwetendheid of om dat het marketing technische niet zo handig uitkwam. Wegens nog steeds voorkomende ongevallen en niet naleven is er in 2020 De Gasketelwet gekomen met werking ten aanzien van de installateur welke werken verricht aan een gasgestookt toestel. Kort staat hierin dat de installateur verantwoordelijk is voor een veilig werkend geheel. Dit bijvoorbeeld bij ketelonderhoud of instaleren van een nieuwe CV ketel. De wet was enkel een stukje tekst zonder handhaving of naleven. Hierop is in 2023 de verplichte certificering voortgekomen voor de installateur. Dus niet voor een ketel eigenaar of VVE. Deze certificering is niets anders dan opnieuw naar school en voor eens en altijd kennis te nemen van richtlijnen en voorschriften. Met andere woorden nu kent u de regels wel en bent u verantwoordelijk.

Inspectie een plicht of niet ?

Vaak is een installateur onbekend met het rookgasafvoerkanaal achter de schacht. Dit zeker bij gestapelde bouw en gezamenlijke afvoeren. Hiervoor zal hij inspectie vragen. Dit is dus geen plicht  maar puur voor informatie omdat hij deze wenst te hebben voor een zicht op een veilig werkende geheel. Dit kunt u ook het beste laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Daarnaast is het natuurlijk voor eigenaren ook wel een fijn gevoel bekend te zijn met de staat en uitvoering van rookgasafvoeren. Let op dat u niet zomaar een nieuwe ketel krijgt. Uw kanaal dient geschikt te zijn voor het aansluiten van een nieuwe ketel.

Wenst u meer informatie ? Neem dan contact met ons op.